SBC just want to show-off

Share

Do you think SBC just want to show-off? We received a tweet on Tuesday that asked us for help on disable right click for blogspot. We reply to her that we will make a post about it later. When I look for the tweet today, it was missing and I don’t remember what that newbies blogger asked me. I tweet her and asked what exactly the question. Maybe because we are late to reply her tweet, she tweet us again, “Do you really HELP bloggers or just to show off????”.

SBC just want to show off SBC just want to show off

Do we really need to write all answer from newbies?
1st of all, I have other jobs too. I have many blogs that I need to write and maintain. I have 9-5 job and most of the time, I wrote my articles at my free time. Some of the question by newbies can be found by Google the question. We have around 5 questions per week coming from this blog, Email, Facebook and Twitter. Some we can answer it straight away, most of the question we need to write our own article since most of the article in the web are very hard for newbies to understand.

SBC is down for almost two days.
Maybe she don’t realize that our blog had been down for 2 days this week. We got lucky because WordPress update for 3.2 is coming this week. If not, you will be seing SBC missing for a very long time. We are also newbies in WordPress and still learning many thing about it.

“show off” is just a very offending word.
I don’t know about you but “show off” (berlagak) is just very offending words. Especially when you said it to people face. Chat online doesn’t mean you can easily offend anyone and run away. That girl already unfollow our Twitter account but when we message her to asked for explanation. She said she asked us few times about it. We can only see one tweet by her in mentions, that’s all.

We had been receiving many provoking/offending and demoralizing words since we start SBC but we try our best to improve. But if you think we are here just for show-off, please tell which part of SBC is show off? We are not perfect and we already told everyone, we are not expert. If you want a fast reply for your question, you can always try Google it or paid somone to help setting your blog.

pixel SBC just want to show off
Admin tagged this post with: , , , , , , , Read 135 articles by

41 Comments

  1. Izwan says:

    jangan manja sangat dalam mencari penyelesaian..
    orang dah buka pintu, kita pilih nak langkah atau tidak.. kalau semua nak disuap takde “process of learning”.. ada blogger yang saya tanya tapi dia kasi hint sikit je.. saya fikir mungkin dia suruh saya cari jawapan yang selebihnya..

    bak kata akubiomed, bila google ada semua jawapan kita.. hehe..

    • Mus says:

      sokong!! google ada 99% jawapan untuk semua persoalan..

      • hafizmd says:

        setuju…mmg hampir semuanya ada…

        rajin atau tak saje…tp kalau masalah2 teknikal ni kadang2 mmg terpaksa juga bertanya.itupun kalau dah pening dan blog dan hampir crash…hehe

        p/s – sbc, takpelah…biasalah, ramai yg senang cakap nak tolong tp tak reti nak rendah diri utk mintak tolong…mmg menyampah…hehe

  2. xigeek says:

    haha, newbie should know the basic, or maybe learn on blogger help forum.

    biasalah tu, newbie :(

  3. titan says:

    nak berlagak kat blog masing-masing. Ok aje..takde masalah punya.. dah blog tu kan hak masing-masing..

  4. Eichikatsu says:

    SBC jgn dok layan perempuan tu. Eh,zaman IT la beb. Kalau nak cari macam mana nak “disable right click” tu bersepah dalam Google,

    SBC tolong approve komen Eichi ni sbb Eichi nk semua org baca. Kalau kita tak tahu,bertanya lah dengan baik. MANA PERGI BUDI BAHASA???
    Eichi kalau tak tau pun mest cari kat Google dulu, kalau tak jumpa juga baru tanya orang lain. Learn first then ask. Jangan tau nk orang “suapkan” je.

    Bukan kita nak layan dia sorang je sebab kita sendiri pun ada “Core Bisnes” masing-masing.

    Sekadar Berkongsi.

  5. neo says:

    nak minta tlg bkn cam gitu caranya lol..macam2 jenis blogger ada..

  6. puanbee says:

    saya faham situasi sekarang , org yg bertanya pun kena faham kita … bukan seorang yang tanya kadang2 sangat ramai bertanya .. walhal benda tu ada di google nk cari bila2 masa boleh tp nk lebih istimewa sila kan tunggu sehingga kita free kan .. mcm2 skrg ni

  7. r10 says:

    jangan malu dan malas bertanya pada google :D

  8. zulkbo says:

    salam..
    adehhh..ermmm..
    nak komen bagaimana erk..?
    bawalah berbincang ..

  9. Amirez says:

    sebagai newbie perkara paling asas mesti tau ialah kebolehan mencari maklumat. cara utk disable right click utk blogspot rasanya dah penah orang buat.

  10. He he sabar sabar… :D
    it’s happen everywhere….

  11. Juan says:

    serius x suka blog yang disable right click, bukan sebab x leh copy article, tp disebabkan menyusahkan saya nak baca artikel, nak tau sebab apa
    1. kalau x leh right click akan menyebabkan saya x boleh “open in new tab”
    2. saya terpaksa bangun depan laptop semata mata nak tekan “ctrl” plus link artikel semata mata nak “open in new tab”
    3. x boleh nak highlight artikel untuk cari meaning sesuatu makna
    4. terpaksa baca artikel kendian tekan back semula semata mata nak pi kat previous entry

    x suka, x suka, x suka, hehehe

  12. Iqbal says:

    As a newbie, saya prefer cari artikel di blog yang dah lama tentang tutorial. Google pon boleh, tak patut la tuduh orang sengaja nak show off. :)

  13. izwannizam says:

    what the ? she should learn the meaning of search engines first before throw out words like that.i am a newbie.totally new with the wordpress things.i had problems regarding my 3.1.4 upgrade and it consumes lot of times to call the support team.after tweeting bro eizil,affan and izwan,i had some ideas what i need to do but the rest in on me to figure it out myself as this is also a learning process to become a real blogger.you can’t keep asking the same thing over again without desire to try it by yourself first

  14. wrizuan.net says:

    yang bertanya pun satu, jangan la berkasar bahsa sedangkn yang bertanya yg inginkn isi. jadi kenalah tengok jiran diseberang….hihihi dan jiran diseberang pon kena pandai berbahsa….hihihi jadinya moralnya….?

  15. mak lagenda says:

    Tak perlu la manja sgt. As a blogger, spttnya dia tahu mencari penyelesaian lain selain dr bertanyakan pd SB shj. Nak cepat, google ajelah..tak pun, mak setuju dgn cdgan SB tu hah. Just pay lah sombodi utk manage ur blog.

    Tak sopan sungguh..sesukati ati kata org belagak sdg org lain pun berjuta lg kerja dan masalah yg perlu di fikirkan. Bukannya ada hutang dgn dia pun nak layan dia je. Opssssss..terlebih emosi sudaaaaaaaaa…

    Peaceeeeeeee *Kenyit2 mata sket*

  16. Denaihati says:

    Untuk jadi blogger yg sukses jangan cepat tertekan dengan komen yg negatif. Menerima komen negatif adalah sebahagian proses utk berjaya. Itu kan maknanya ada yg sudah kenal blog kita. Means your branding strategies is success.

  17. faizul says:

    kekadang tu, blogger newbies tu menulis dalam nada gurauan barangkali. Saya juga newbies, tapi xelok juga kalau kita tulis mcm tuh. Tak concern langsung perasaan org lain. Maafkanlah aje ye.

  18. tehr says:

    tak sedap la perkataan show off tu
    letak tepi je la…
    biar je nanti dibawa arus

    • Chipcoklat says:

      dalam makne tehr ni.. biar dia di bawa arus yek..

      name pun newbies.. tu la psl perangai mcm tu..

      p/s: aku pun newbie gak.. adoyai.. tp chip xde mcm tu..kan3 sbc?

  19. zik says:

    be positive… just my 2cent word… huhu

  20. azrinbme says:

    It is part of puzzle of blogger life. Time is our enemy and sometimes take effort to catch up everything. Lucky that you more than one administrator.

  21. nuriz says:

    blogger newbie ni nampaknya dah merajuk le tu, cepat sangat nak merajuk. Blogger yg otai ni kadang2 dia bz kdg2 ada kerja lain nak buat bukan duk 24 jam je depan pc. harap paham le situasi orang. Letakkan diri di tempat org dulu sebelum nak marah2.

  22. Kay Masingan says:

    kenapa perlu guna perkataaan show – off? susah juga kalau mcm itu. Mau saja ditanya turus kena jawab….apa pun, don’t take it serious, mungkin org tu pun inda berapa sihat kali time tu..:)

  23. madammondoq says:

    uish.. sangat salah jangkaan orang itu. SBC really a helper in blogging. I antara yang jadi bukti SBC sangat membantu. Pasal topic How to solve 404 error tu.. i tanya.. then SBC terus buat entry.. sangat terharu and very big thanks to SBC.. don’t worry.. ramai lagi yang percaya dengan kebolehan SBC.. abaikan the rubbish tu.. hehe..

  24. Sobri Mansor says:

    Mungkin suatu hari nanti SM pun sama akan alami perkara yang SBC alami sekarang nih…. hehehe

  25. chii says:

    kadng2 org ni malas tul nak search sendiri..sedangkan byk je kalo type kat google..sumer nak kena suap je..ihsk

  26. Esempoi says:

    salah faham kot rasanya ni..takpe.. masing2 amik iktibar

    cuma harap SBC ni lebih rendah diri sikit.. apa orang kata tu down to earth.. mungkin personaliti SBC cam tu kot, saya tak pasti.. tapi saya tengok komen2 SBC kat blog orang lain agak agresif sikit (agresif tu bukan maknanya tak baik tau).. tapi kekadang ok je..

    lagi satu, tak de orang yang “newbie” dan orang yang “otai”.. anggaplah semua sama.. barulah aman damai dunia.. hehe

    jangan mare yer.. peringatan untuk diri saya juga

    sempoi sokmo..

    :-)

  27. Yang penting niat SBC memang nak bantu mereka yang memerlukan. Sebab tu nak buat post tentang hal tersebut. Kalau buat post, pasti boleh berkongsi dengan lebih ramai pembaca.

  28. Chipcoklat says:

    Ilmu tu kalo simpan jek.. tak ke mane.. kalo kita share lg berkat ilmu tu.. buat ape nak kedekut ilmu..ilmu itu hak Allah..

  29. bEe says:

    What do u think about me newbie SBC??? :-)

  30. juanita says:

    Wahhhh..lama nye i x kesini.
    Mula2 tu sbb bandwidth exceed limit
    second is, SCB pun sudah lama tidak muncul di blog cek tikus

  31. juanita says:

    Sapa la yg cakap tak pakai akal tu….macamana nak show off w/out showing the body language. Maknanye tu dia judge sendirik la..haiyaiiiii

Archives

Categories

Bloggers - Meet Millions of Bloggers Internet Blogs