Top 10 facts about bersih 2.0

Share

I already warn my friends and readers, don’t go to Kuala Lumpur today, 9 july 2011 but some still don’t listen. A massive jammed  had been reported since the early morning. Today is a half work day for some and they need to past police road block to go to office.  Some friends need to get through 3 long hours of jammed just to get out from Kuala Lumpur today. International media had been given their attention on the bersih rally with most of them say “Bersih 2.0 is a movement for Malaysia better democracy”. Here is SBC Top 10 facts about bersih 2.0 that you should know.

Top 10 facts about bersih 2.0 300x194 Top 10 facts about bersih 2.0

1. What is Bersih 2.0 rallies
Bersih 2.0 rally organised by the Coalition for Clean and Fair Elections (Bersih) and supported by Pakatan Rakyat, coalition of opposition parties in Malaysia. Bersih, chaired by former president of the Bar Council Ambiga Sreenevasan, are pushing the Election Commission of Malaysia (EC) to ensure free and fair elections in Malaysia. The rally’s organisers plan to march on 9 July 2011 through the streets of Kuala Lumpur, culminating with a memorandum being handed over to the Yang di-Pertuan Agong, Malaysia’s head of state.

2. The 8 Demands of Bersih 2.0:
1. Clean the electoral roll
2. Reform postal ballot
3. Use of indelible ink
4. Minimum 21 days campaign period
5. Free and fair access to media
6. Strengthen public institutions
7. Stop corruption
8. Stop dirty politics

3. Agong statement about Bersih Rally
Agong had given his statement on Bersih 2.0 rally; Titah Agong.

4. 91 people restricted from entering KL 9 July:
1. Datuk S. Ambiga.
2. Khairy Jamaluddin (UMNO Youth Chief).
3. Datuk Ibrahim Ali (Perkasa Chief).
4. Lim Kit Siang (DAP adviser).
5. Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR leader).
6. Tian Chua (PKR vice-president and Batu MP).
7. Datuk Megat Firdouz Megat Junid (Umno Youth secretary).
8. Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim (Putera 1Malaysia Club president).

You can read more about it in here; List of 91 restricted people from entering KL.

5. KL roads closed
Almost all roads towards KL had been temporarily closed from 12.01am to 10pm on 9 July 2011. Including Jalan Syed Putra, Jalan Istana, Jalan Sultan Hishamuddin, Jalan Lembah Perdana, Dataran Merdeka, Central Market, Masjid Jamek, Dataran DBKL, SOGO, Maju Junction and Jalan Raja Laut.

6. When the bersih rally start
The Bersih 2.0 rally only started at 1.10 pm from Pudu Plaza, passing Bukit Bintang.

7. Patriot Rally
Patriot (UMNO Youth division) movement marches down Bukit Bintang in red shirts carrying Malaysian flags and singing national songs. Khairy Jamaluddin arrives at 1.40pm to join them. He had been picked up by police at 2.55pm.

8. How many people had been arrested
By 6.30pm, Police had arrested 1,667 people, 1,500 men and 151 women. Several Pakatan Rakyat leaders have been arrested, so far. Among them are Bersih chief Datuk Ambiga Sreenevasan, PKR deputy president Azmin Ali, Kuantan MP Fuzaih Salleh, PAS deputy president Mohamad Sabu, vice presidents Datuk Mahfuz Omar and Salahuddin Ayub and Batu MP Tian Chua. Nurul Iman, Nurul Nuha, Maria Chin, Abdul Hadi Awang also detained by Police. Anwar dan Wan Azizah go back to KL Hilton. Anwar believe had been wounded in the shoulder.

Umno Youth leader Khairy Jamaluddin has also been picked up by police. Putera 1Malaysia Club president, Abdul Azeez also detained.

Almost all of them had been released at 8pm.

9. Pictures of Bersih 2.0 Rally
You can view pictures of the rally in azlan zamhari Picasa web album: Bersih 2.0 Pictures.

10. Bersih failed to handover memorandum to Agong.
Bersih 2.0 committe failed to handover its memorandum to Yang Di Pertuan Agong, they will hand over the memorandum in due time.

pixel Top 10 facts about bersih 2.0

62 Comments

  1. Juan says:

    hari ni apa yg terjadi, ok or not

  2. anif says:

    Entahlah apa lagi benda pelik-pelik yang akan jadi di negara kita ni.

  3. yas says:

    Tak dok koreje cari koreje…nasib arr…

  4. zulkbo says:

    I m working today around
    KLCC..okey,very quiet..
    i heard from my friend at
    Sungai Wang havoc!

  5. ini yang di namakan memalukan negara, apa pandangan korang kalau berlaku cmni..
    anggp diri tu sebagai pelancong yang datang ke sini, apa pesepsi mereka tentang Malaysia (MY)..
    fuhh…. KA tak tahu nak cakap apa la..

  6. izwannizam says:

    they sent the memorandum to Agong and let’s see what Agong can do to help the people voice out their minds :D

  7. setifung says:

    Itulah sia bilang kasi lah diorang pi kumpul di stadium. kalu huru hara kasi tutup ja itu pintu stadium. tapi pulis ind mau kasi permit. nah, sikrang siapa susah? pulis kan?

  8. Jai says:

    Elok tangkap je semua, menyusahkan org lain..ha3

  9. Ziko says:

    d Sabah ada jg ka rally? ada sy nmpk 1 video bru2 td… mcm ada rally d area bandaran sana… tp dorg ckp tu kes kemarin pny… tym blik keja kmarin x pula nmpk ada kecoh2 jg… hmmm….

  10. puanbee says:

    pelik hantar memorandom ni tk boleh buat elok2 kah ?

    • Ambiga went to see Agong prior to Bersih rally. Why didn’t she bring along the memorandum ? Aiyaa.. suka buat keje susah ehhh…!!!

      • hafizmd says:

        hahahaa…itu yg aku pelik tuh…bukan ke dah dapat ngadap Agong before the rally…just pass it on that day laa…settle…

        • yusri says:

          kalau hantar je..tak ada orang sokong sapa percaya ?, tuanku pun tak percaya, tapi kalau ramai yang tunjukkan sokongan barulah memo tu berasas…macam PPSMI hari tu lepas buat demo , tak berapa lama PPSMi di hapuskan….cuma masa demo tu di bawah zaman Pak Lah…Najib jadi PM terus bubarkan PPSMI semuanya kerana tahu ramai rakyat tak sokong termasuk buat demo…

    • mungkin itu budaya mereka kot…
      itu yang paling bersih :)

  11. Lizz says:

    memalukan. memalukan.memalukan. kita boleh faham apa yang mereka tuntut tu. tapi bukan ini caranya. apa pandangan orang luar terhadap negara kita?

  12. azura says:

    lain kali kita bagi cadangan buat kat litar sepang ker atau stadium Bukit Jalil maka luas dan muat untuk semua…

  13. sayacomel says:

    kalau gini gayanya..buat demo kat mana-mana pun..kalau parti pembangkang buat.. mesti kena roadblock.. camnalah nak hantar memorandom..patut leh hantar sekejap..jadi satu hari..

  14. Shahrulsite says:

    apsal tak suruh despatch je hantar memo… :D

  15. saiful says:

    negara lain buat rally,kita pun nak buat rally,yg untung org ‘diatas’.Yg di bawah dpt penat sbb terjerit2 + sumpah seranah dari org yg tak terlibat dgn rally.silap haribulan tidur dlm lokap.Dapat duit xpa gak,boleh cover gaji yg ditolak sbb ponteng kerja.

    • MEKAR says:

      berkorban..berbakti..menegakkan yg hak, itu lah manusia yg kita respect dan bangga-banggakan. Bukan setakat habuat duit ringgit

  16. RedBoys says:

    hurm.. taktahu dah nak komen apa lagi.. harap2 kerajaan dapat pertimbangkan apa yang dituntut oleh himpunan bersih ini..

  17. tehr says:

    kedua pihak kerajaan dan pembangkang tentu dapat belajar sesuatu dari peristiwa ini
    harap2 kita semua mendapat faedah nanti

  18. Chipcoklat says:

    ade yg kate sebenarnya rally ini hanya untuk mengalihkan perhatian berhubung kes dato seri anwar tu.. ade jgk yg cakp ini suma planning DAP.. DAP ade agenda tersembunyi.. tak tahu lah mane btul..

  19. suez says:

    macam2 komen dan pandangan

  20. afzal laidin says:

    SBC ada join tak BERSIH?

  21. azrinbme says:

    So far I don’t anything bad happen or riot.

  22. titan says:

    malas nak cite bab bersih ni. kang aku cite, ramai pangkah aku. haha..

    • hafizmd says:

      hihi…jadi, kita diam sudahlah…keh3

    • wanluqman says:

      dah pangkah pun … kalu cite ni sikit baru undone
      … daripada Ibn Mas’ud: Mafhumnya: “Sesungguhnya Allah itu cantik (indah) dan bersih. Dia amat mencintai kepada perkara yang cantik (indah) dan bersih.”

  23. syahrilhafiz says:

    adoyai, tengok lah siap ada rally lagi’
    video dia memang buat orang marah..hmm

  24. Khidhir says:

    huru hara malaysia dibuatnya.. baik la pegi perang kat Gaza sana..

  25. Mus says:

    buat perhimpunan bersih.. lepas tu bersepah sampah di jalanan.. buat kotor bandar KL jer..

  26. cathj says:

    OMG.. after looking at all the photos… serius rupanya… ~.@..

  27. MDHAFiZ.NET says:

    wow..thanks for the info.. :)
    i didn’t follow up the case lol..
    i have been told that one of the yellow man died. Is it?

  28. gadisBunga says:

    if my parents allow me to go to KL on saturday, i’d be taking a lot of human pictures then. cool. but i didn’t happen anyway. :)

  29. ohcikgu says:

    ramai juga yang datang ke bersih. dekat 10 ribu.. ramai tuuu.. :)

    • Yup ramai.. about less than 0.2% of Malaysia’s population. If we put Siti @ Stadium Merdeka to perform free concert, we might get 100,000 kot?

      • yusri says:

        itupun kena sekat,,,kalau tak kena sekat?…….konsert siti ramai…sebab ramai org kat Malaysia ni suka berhibur…tak mahu ambil tahu masalah negara pun ada…fikir pasal diri sendiri je….

  30. Sobri Mansor says:

    Ada sumber mengatakan pengunjung yang data untuk sertai BERSIH 2.0 ni dibayar oleh pihak tertentu. hehehe…. Rata-rata yang datang semuanya dari luar Lembah klang yang majoriti orang Melayu sendiri.

  31. Norizwan says:

    polis masih buat road blok lagi sebagai langkah berjaga-jaga…mungkin berakhir sampai besok kot….

  32. chii says:

    hurm…nasib baik da lepas 9 julai..xde pape yg teruk sgt pun berlaku..takut gak kalo2 berlaku sama mcm kes 13 mei..

  33. afzal laidin says:

    perhimpunan bersih ni dah berlaku. bila kita akan nampak kesannya? Atau ia semata-mata nak tunjuk siapa yang ada penyokong yang ramai?

  34. bersih ke kita di mata dunia ni…
    dengna buat macma tu

  35. mak lagenda says:

    BERSIH dah selesai..tunggu kesan dan akibatnya je skrg ni

  36. Juan says:

    aik, x update lagi cik sabahan blogger, saya nak komen nih

    • MEKAR says:

      Betul la. kenapa cik sbc senyap sunyi dari berita. mungkin agak busy slps perhimpunan BERSIH tempoh hari :-)

  37. bEe says:

    Haluuuuuuuuuuuu!!! :-)

    Wah, very detail u!!!
    Ni research siang mlm utk tahu fakta2 kat atas tu SBC ;)

  38. ciksembang says:

    Pada hari Bersih tu, sy gunakan hiway utk ke Kuala kangsar, alhamdulillah jalan sangat2 bersih. Lega sungguh perjalanan pergi dan balik.

  39. Fadzmie says:

    Diorang ni susah je nak buat rally bagai. Padahal diorang punya tujuan just hantar memorandum je. Kerja yang sorang dua boleh buat, nak juga bawak ramai2. Nak publisiti je lebih.

  40. Soe says:

    i agree with bersih 2.0 cause it’s time to make this country change. It’s must work 100%

  41. Mr Rileks says:

    Bersih 3.0 2012.. :D

  42. nuriz says:

    hai sbc, tunggu sbc update post baru heheh

  43. papabear says:

    agreed with the cause but not the method..

  44. kulanz says:

    9 julai dah berlalu tapi semangat bersih ni macam belum padam lagi pada sesetengah orang.. apapun.. harap matlamat asal diorang tercapai dan boleh bagi manfaat kepada rakyat keseluruhannya

  45. fendidahada says:

    nasib baik tak join..tertangkap memang kena buang u la nanti..hehe

Archives

Categories

Bloggers - Meet Millions of Bloggers Internet Blogs