Why some blog still PR0 or PR drop

Share

To anyone who get a PR upgrade, congratulations to you. Hopefully, it will motivated you to blog more frequently. But many blogging friends of mine asking why some blog still PR0 or PR drop? What have they do wrong? They have the necessary amount of backlink that can get them at least one Page Rank. I has seen many Malaysia Personal bloggers had received their first PR and some of them amazingly received PR4, congratulations. Anyone who are hard working on finding their blog inbound links received a higher PR then the rest. The PR4 will make it easier for you to be in the top of Search Engine Result Page (SERP) if you have the knowledge. We had been talking about Google Panda update yesterday, the reasons why some blogs are downgrading related to that update too.

why some blog still PR0 or PR drop Why some blog still PR0 or PR drop

Why the Pagerank PR0 or PR Downgrade?

1. Your site maybe had been penalized by Google Panda update because of low quality content. The low quality content most probably come from the earlier days of your blog and you have many link related to them. Deleting them will help you rank in SERP better but will remove your old inbound links.

2. Google had been detecting that you’re selling link to websites or advertisers. Some of you maybe had been writing too many paid post versus your original content. I can see some bloggers in Malaysia keep on publishing paid posts (with outbound links) two weeks non-stop, one post per days. Google don’t like a blog selling links to other websites. Try to cover your paid posts with your own content.

3. Your blog uploading is very slow. Anything that over 20 seconds is consider as very slow. People will go away from your blog and your bounce rate will be very high. Anything over 75% are consider as having a high bounce rate. You can install Google analytics to help you check your blogs bounce rate and statistic.

4. Google had detected that your blog high inbound link is not natural. Some new blogs do have a very high amount of inbound link that looks not natural to Google. Like I said in my effective blogwalking post, you must be careful when you’re doing blogwalking. Over 150 links per days will be consider as unnatural, you should stop when you already have 100 links on the same day.

5. One of your inbound links maybe had been slapped by Google Panda as link farm. Google will not count your inbound link from Autoblogs but you maybe had mistakenly put your link in a link farm site. When looking for inbound link, we must be careful and know how to check them. You can check your inbound link in Google by searching “link:example.com”.

6. Google most probably detected that your blog had too many copypaste content from other sites. As reported by Google Panda update, Google don’t like copypaste content. Content is king in blogging, you need to be original if you want Google to noticing your blog.

7. Low post frequency. I had seen many blog with high PR before had been downgrade to low PR because they don’t update their blog anymore.

8. To many 404 errors. You maybe had been deleting your blog posts but don’t remove them from search engine or too many dead links. Try using Webpage removal Tool by Google. I am using Google webmaster central to check my link errors or any malware in my blogs. Google Webmaster central also important for checking blog inbound and outbound link.

Google said that Pagerank is not link to SERP algorithm but I had seen some of SBC post going a little bit lower when a blog with higher PR come in with the same keywords. I read in some blogging forum, this update is not final yet. You have time around one weeks to delete all posts or links that Google don’t like. I myself had experience it before. One of a link in my blog has been slapped as link farm (it downgrade my blog), removing just a single link had save my blog PR when the PR had been finalized.These are not the only reasons, I know some bloggers had their own opinion.

Any of you have a downgrade PR and related to this thing that we are discussing in here?

pixel Why some blog still PR0 or PR drop

104 Comments

  1. Mus says:

    adoi.. PR jatuh!!

  2. Izwan says:

    kira pengaruh link dalam blog sgt penting utk PR ni la kan..

  3. Affan says:

    haritu domain affanruslan.com kena block dengan google (403) error for almost one month. Adakah sebab itu?

    • Admin says:

      Dah lepas ke error tu Affan?
      Kena tengok bila dia lepaskan error tu. rasanya Google ambil kira apa yang berlaku di blog kita pada awal minggu lepas, semasa dia buat panda update.

  4. Iqbal says:

    PR related to SERP tak?

    macam kalau SERP bagus, then PR akan naik…

    Lagi satu, PR takde kaitan dengan traffic ?

    • Admin says:

      PR lebih kepada memberi kita tanda authority, kalau PR2 tu, kira macam golongan ke 8 terbaik dari 10 dalam bidang kita.
      Google kata tak related tapi kalau ada blog yang PR tinggi dan markah post dia tu cuma kurang sikit untuk SERP, dia akan naik atas kita, atau naik sikit.
      SERP bagus tak semestinya PR naik.

  5. anif says:

    Banyak sangat sebab sampai malas nak periksa semuanya..

    Apa pun Saya tetap tumpukan usaha untuk pastikan isi kandungan blog sentiasa dikemaskini.

  6. pergh…terlalu terbaik…
    terima kasih,admin.memang best…

  7. eiela says:

    tak faham sangat bab algoritma dan link nih, tapi check infonewbie dapat pr3 dari pr0.

    • Admin says:

      Salam eiela.
      Ada blog kami yang langsung takde update pun dapat PR2 juga. Blog ini dalam bahasa melayu yang tak update pun dapat PR1.

  8. Rose Johari says:

    Rose selalu check b4 ni asyik PR0 jer…now rasa naik semangat pula bila dpt PR2… mana penting, PR ke Alexa?

  9. zik says:

    yes, already found it.. it betterla rather than penalized get zero or N/A

  10. yusri says:

    tak tahulah..mungkin banyak sangat bagi link dengan blog yang lain dalam entri kot….saya ingat boleh naik 3 dari 2..lastly jatuh pulak..heheh

  11. Fadzmie says:

    Yang no 4 tu, saya macam kurang faham sikit. Macam mana kita mau tau mana satu yang unnatural inbound links tu?

    • Admin says:

      Maksudnya, kita jangan bagi Google nampak sangat kita dapat link dari blogwalking. Tak bolehlah dalam masa sehari tu, terus dapat 1000 link Fadzmie. Blog baru, takkan orang boleh terus jumpa dan ada link banyak macam tu. Google ada cara dia nak detect, kita cuma boleh berhati-hati dan jangan langgar peraturan dia.

      • Fadzmie says:

        Ohh, means dalam blogwalking pun ada limit la berapa banyak kita boleh letak link, supaya Google tidak ban blog kita? Macam tu ka? Adeh. Noob betul saya ni kalau SEO ni. Haha.

        • Admin says:

          Bukan limit untuk blogwalking Fadzmie.
          Cuma kita kena berhati-hati supaya link yang kita dapat tu nampak natural.

          Ada servis yang boleh dibayar untuk cari link/komen blog orang lain kan? Yang buat servis tu kadang-kadang tiada ilmu. buat 5000 link dalam masa seminggu. Google kemudian akan detect tu sebagai unnatural. terutama kalau blog tu masih baru dalam web.

          Biar lambat, asal selamat.

  12. Khidhir says:

    kalau website down boleh turun PR tak?
    Lagi 1 nak tanya, kalau kita dah tau website kita akan down utk beberapa hari, ada cara tak supaya google x crawl masa web kita down. takut Google ‘fikir’ bukan2 sebab website tu down masa dia crawl.

    • Chipcoklat says:

      Boleh kalo x nak bg google crawl.. rasenye kalo tak salah chip sape yg guna platform wordpress ade install plugin XML-Sitemap boleh setting kat situ.. yang guna platform blogger bleh setting kat Dashbord-Setting.. kalo sape2 yang tak guna platform dua2 ni..rasenye bleh try Google Analytics..

      p/s : kalo salah tolong betulkan..

    • Admin says:

      Mesti ada kesan dia Khidir. Robot yang datang ke blog kita tu, akan jadi makin kerap bila PR kita tinggi. tapi bila dia pergi dan balik tak dapat apa, lama-lama dia akan malas nak datang ke blog.

      Kalau Google tak crawl, bermakna dia tak indeks blog kita. Ada cara tapi sebaiknya betulkan dulu kesilapan blog tu segera. Itu yang terbaik.

  13. Lizz says:

    aduh, bab teknikal ni tak sempat nak study lagi.hehehe!! yang tahu, bila jarang update blog mmg akan jatuhlah PR -..-

  14. saya lebih utama contents entri yang bermutu skrg tgh cuba menghasilkan penulisan yangbaik…

  15. Chipcoklat says:

    Salam SBC,

    chip punya blog still PR 0..hehehe tambah2 baru2 ni..ade ntah lanun mane ntah g hack blog chip.. adoyai…

    p/s: sape2 yang nak check pasal info blog dia.. macam yang SBC nyatakan dalm post tu.. ade care mudah nak check.. sape yang guna browser firefox bleh install addon SEO Quacke.. addon ni akan bg tau suma info pasal blog kita.. Antaranya, PR, Google Index, Rank Alexa, Web Archive, SEMRush Rank dan banyak lagi, kalo nak cek intenel link ngan externel link pun boleh.. lg satu kita bleh cek density blog kita..

    • Admin says:

      Cuba check balik chip. Manatau ada kesilapan lain lagi. betulkan segera, manatau Google masih notice dan betulkan PR balik.

  16. izwan says:

    a good tip.thanks SBC :)

  17. zulkbo says:

    SALAM..
    saya masih tak faham apa itu
    “link farm”?dan bagaimana
    link blog kita boleh di jual beli?

    • Admin says:

      Link farm tu kira macam satu group yang sama-sama link antara satu sama lain bertujuan untuk naikkan PR & manipulate kelemahan PR.

      Paid post, kan kita letak link dalam tu. Kena pandai cover kalau nak buat paid post advertising. jangan keluar dari niche kita. Link yang ada dalam post kena related dengan blog kita/cerita post2 kita sebelum ni. Macam blog SBC ni, kalau tiba-tiba cerita pasal teh herba, bro pun akan rasa pelik kan? Macam tu lah juga dengan Google yang crawl blog kita hari-hari.

  18. azura says:

    kena belaja ni SB…SERP pun tak tahu nih…

    • Admin says:

      Sebab itu kalau kami tulis kena buat juga kata penuh Search Engine Result Page (SERP).
      Nanti kami terangkan SERP untuk newbies.

  19. zool says:

    Mungkin lepas ni nak buang blogroll dan letakkan link kawan2 kat page..

  20. afzal laidin says:

    My blog ada 404 errors, maybe tu yang buat masih “telur ayam”. Thanks SBC.

  21. Kujie says:

    …. liked the way you explained it.

  22. Hadi Rofiee says:

    Syuku, PR blog saya meningkat. :-)

    Terima kasih kerana artikel ini. Saya mahu memberi perhatian kepada no.8. ;-)

  23. yanmie says:

    baca kat sini baru faham -..-
    thanks 4 sharing

  24. suri says:

    hai sahabat sbc..
    um sebab apa jadi begtu hee..byk sb juga tu…

    baik jangan fikirkan selalu nanti serba tak kena hati asyik2 tgok PR jer nnti benda laian pula terabai heee…

  25. sayacomel says:

    emm..susah nak cakap. kena tanya pakcik google nih. Just manage to get PR3. Haha..so lucky-lucky..

  26. mak lagenda says:

    hui..topik hebat ni! Mak fening dgn semua bahasa2 blogger ni..hihihi

  27. reezluv says:

    nice one..I think one of the reason my site did not get any PR change because of the 404 error..because my site has been hacked before..all my post has been deleted..No database was saved at that time…-.-

  28. hafizmd says:

    terbaik SBC!!!!

    erm..rasanya, dah faham kenapa ada blog aku tuh jatuh PRnya…nampaknya, kena perbetul utk blog niche dululah…thanks SBC :D

  29. bEe says:

    oic…. Ingatkan PR for Public Relation :-P

    Btw info bagussss sgt. hehehe

  30. Esempoi says:

    bagi situasi aku, tak penting ah PR ni..
    yang penting trafik tinggi dan earning masyuk.. hehe

  31. tehr says:

    page rank dah dapat dua
    tapi makin banyak dibaca
    makin banyak pula yang tak faham
    banyak sangat nak kena belajar

  32. Juan says:

    saya nyer blog bnyk yg 404, x faham camner nak delete, still cari jawapan di webmaster google

  33. Terima kasih atas artikel ini. Sekadar bertanya, sekiranya kita melakukan mass banner advertising, adakah kita akan dicop spammer? Adakah ia menjejaskan PR kita? Terima kasih.

    • Admin says:

      Memang kena hati2 juga dalam banner advertising, pilih yang betul2 beri kita visitor sahaja. Kalau ads kita tu berada di untrusted site, ada kemungkinan PR kita jatuh.

  34. Fazreen says:

    Good advice for newbies. PR is all about backlinks. There is no point if your blog receive many backlinks from blogs that have less PR than yours. That’s mean you should target for high PR blogs.

  35. spike says:

    This is indeed very much of help and very much informative. Thank you for sharing the reasons why there are blogs or sites that are pr0. This will be useful to those sites that have low pr because knowing these kind of facts could help them improve and enhance more their sites. This will somehow point out the problem or what could possibly be wrong with them.

  36. wanluqman says:

    Nak tanya sikit tn admin pasal knowledge macamana yg maksudkan nak jadi SERP favorite ….

    ‘… PR4 will make it easier for you to be in the top of Search Engine Result Page () if you have the knowledge..’

    • Admin says:

      Salam wanluqman.
      Kalau nak cerita kat dalam ni, panjang sangat.
      Cuba wan tengok blog sendiri. cuba pasang plugin headspace2 dan Platinum SEO. Dekat headspace tu, betulkan permalink setting tu.

  37. Mr Rileks says:

    baru dpr PR 1… :D

  38. mcm ni susah nak naik PR lah…. 1 pon ok lah dulu… :D

  39. MEKAR says:

    Kena baca dan kaji dgn teliti lg tip2 ni. Sya nk kekalkan apa yg dah diterima ni. Kalu pr turun blk, mesti rasa frust

  40. madammondoq says:

    adoii.. bilalah PR nak naik.. ada member kata pernah cek PR saya dah 3.. tapi bila i cek still 0.. adakah sbb blog saya down untuk 4 hari lps jadi PR pun down jugak ye? and lagi satu nak tanya.. adakah widget apesal.com tu effect PR? boleh tolong selidik tak? hehe..

    • Admin says:

      Madam dah ada backlink 8 tu. mungkin tak dapat PR sebab kurang cari backlink atau sebab ada buat paid post banyak sangat. Google boleh detect paid post=jual link kalau tak pandai buat post.

      • madammondoq says:

        apa maksudnya paid post tu ek? jual link? tak brapa nak fahamlah.. boleh explain sket tak? kene cari backlink lebih lah camni yek? banyak nak kene study ni..

      • madammondoq says:

        apa maksudnya post paid banyak sangat tu ye? boleh tolong explain tak?

        • Admin says:

          Mungkin ada post di blog madam yang ceritanya tak kena dengan apa yang madam postkan dan ada link keluar dari post tu. paid post tu sama dengan post berbayar dari orang perseorangan atau syarikat yang nak suruh kita buat post mengenai mereka di blog kita. Kalau nak buat pun, kena berhati2, ayat kena pandai cover sama dengan post2 lain/lebih kurang dan tidak kerap melakukannya.

          Mungkin juga ada 404 error di blog madam, try register Google webmaster untuk memudahkan detect error tu.

          • madammondoq says:

            oo.. ok.. dah semakin faham..

            tapi macamana pulak kalo org yg buat entry pasal sponsored post tu yek?

            Ok.. sy akan try cek google webmaster tu..

            thanks a lot ya!!

          • Admin says:

            kena berhati-hati madam. Jangan buat Google detect.
            Ayat yang dapat dari dorang kena ubah kepada ayat yang berkaitan dengan blog kita.
            macam blog ni pasal “blog”, jadi kena ubah sikit. kalau pembaca boleh detect, makna, Google boleh detect juga.

          • madammondoq says:

            ok.. baru i phm bila belek2 google webmaster ni.. mmg ada 404 error rupanya.. tapi tak jumpa lagi cana nak settle it.. how lah?

          • Admin says:

            Nanti SBC cuba buat tutorial madam dalam amsa terdekat.

  41. nuriz says:

    banyak ye sebab musabab pr jatuh huhu
    tq sbc

  42. woot woot says:

    seronok bace post ni dari starttttt akak tulis sampai la bahagian komen :D

Leave a Reply to Khidhir Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Join our contest & giveaway

Archives

Categories

Bloggers - Meet Millions of Bloggers Internet Blogs